top of page
Search
  • Writer's picturemi-finance

Leto novih priložnosti

Končalo se je leto 2020. V le nekaj mesecih smo se morali soočiti s krutimi dejstvi, sprejeti novo realnost, najti moč in načine, da nadaljujemo dan za dnem. To je bilo leto, ko je beseda "korona" dobila povsem nov pomen.


V Slovarju slovenskega knjižnega jezika ima beseda korona dva pomena. Na področju astrologije je tako korona plast Sončeve atmosfere, ki prehaja v medplanetarni prostor, na področju muzikologije pa je to polkrožec s piko, ki označuje nedoločeno podaljšanje tona ali pavze. Z ozirom na dogajanje po svetu se to zdi kar primerno, kaj? No, seveda, in kdo bi lahko pozabil na zdaj že zloglasno pivo z enakim imenom?


V letu 2020 pa smo besedi korona dodali nov pomen. Nastali so »korona pozdrav« (pozdrav s komolcem), »korona čas« (obdobje epidemije koronavirusne bolezni), »korona bedak« (kdor se v času ukrepov samoizolacije neodgovorno vede) ipd. Tudi vstop v novo leto je povsod po svetu letos potekal v senci pandemije COVID-19.

Če smo se česa naučili v tem negotovem letu, je to, da nikoli ne vemo, kaj nam bo prinesel jutrišnji dan. Po letu, polnem preizkušenj in izzivov, po dolgih mesecih brez pristnega stika s sorodniki in prijatelji, ko smo že naveličani videoklicev in dopisovanj prek družbenih omrežij, vsi upamo, da nam leto 2021 prinese zdravje, toplino, nasmeh, veselje, ljubezen, hvaležnost, uspeh, zadovoljstvo, varnost, bogastvo …


Nekoč so verjeli, da na srečo v novem letu vpliva tudi to, kar so ob praznovanju novega leta počeli in jedli. Zato so jedli le tista živila ali jedi, ki naj bi v novem letu prinesle srečo, bogastvo, zdravje in uspeh. Tradicija t. i. »srečnih jedi« se je ohranila tudi v današnjem času in tako prebivalci skoraj vsake države na svetu poznajo vsaj eno jed, ki si jo po tradiciji privoščijo na silvestrovo ali prvi dan novega leta.


Novo leto je tukaj in to je pravi čas, da razmislimo o svojem življenju in si postavimo nove cilje za tekoče leto. Novoletna zaobljuba je tradicija, najbolj pogosta na zahodni polobli. To je seznam želja in ciljev, ki bi jih v novem letu želeli doseči. Velika večina je že kdaj imela novoletno zaobljubo. Med priljubljenimi novoletnimi zaobljubami – cilji, je pogosto tudi izboljšanje finančnega stanja, pa naj bo to poravnava dolgov ali prihranek denarja.


Statistika kaže, da Slovenci najpogosteje varčujejo v banki, saj je prisoten strah do ostalih naložb. Ta strah izvira predvsem iz neznanja na tem področju in nepoznavanja le-teh. Varčevalni načrt si lahko v primeru, da imate dovolj znanja o tem, kaj vse nam trg ponuja, oblikujete sami. Modro je pretehtati vse možnosti in prihranke naložiti glede na donosnost, ki jo pričakujte od naložbe in naložbenim tveganjem, ki ste ga pripravljeni sprejeti. Drugače poiščite pomoč. Ni treba, da novoletno zaobljubo uresničujete sami.


Naj bo leto 2021 leto novih priložnosti na vseh področjih našega življenja.


19 views0 comments

Recent Posts

See All

"The financial world is becoming more and more digital, and this trend will dominate the future of money."

bottom of page