top of page
Search
  • Writer's picturemi-finance

Je aluminij naložba prihodnosti? (I. del)

Updated: Apr 7, 2021


Alumínij (iz latinskega alumengrenka sol, galun) je kemijski element s simbolom Al in vrstnim številom 13. Je mehka, nemagnetna in kovna srebrno bela kovina. Kovina in njene zlitine so ključnega pomena za vesoljsko, transportno in gradbeno industrijo.


Po podatkih Metal Stocks in Society report je na svetu v avtomobilih, zgradbah, elektroniki in drugod vgrajenega 80 kg aluminija na prebivalca. V Evropi je recikliranje aluminija na zelo visoki ravni, saj se reciklira 42 % pločevink, 85 % gradbenega materiala in 95 % transportnih vozil. Reciklirani ali sekundarni aluminij ima povsem enake fizikalne lastnosti kot primarni. (https://sl.wikipedia.org/wiki/Aluminij)


Vodilna proizvajalka aluminija je Kitajska, saj predstavlja več kot polovico svetovne proizvodnje aluminija. Medtem ko naj bi Kitajska v prihodnjih letih zmanjševala svoje zmogljivosti, pa naj bi druge države v Aziji in na Bližnjem vzhodu ter v Afriki pričakovano širile zmogljivosti v napovedanem obdobju. Največji potrošniški trgi kovin vključujejo Kitajsko, ZDA in Nemčijo.


Svetovni trg aluminija je leta 2020 dosegel skoraj 68,6 milijona ton porabe. Poraba trga aluminija naj bi v obdobju 2021–2026 dosegla približno 85 milijonov ton. Aluminij je bistvenega pomena za našo družbo. Naši domovi, delovna mesta, vozila, digitalne naprave, embalaža, zgradbe, ki nudijo zavetje in varnost - če omenimo le nekaj primerov - se močno zanašajo na aluminij. Je tudi sestavni del globalnih prizadevanj za zmanjšanje emisij, od njega so odvisne sončne celice, vetrne turbine in električna vozila.


Mednarodni inštitut za aluminij (IAI) je 16.marca 2021 objavil načine zmanjšanja emisij toplogrednih plinov, ki so na voljo aluminijskemu sektorju v naslednjih treh desetletjih. Medtem ko si industrija prizadeva zmanjšati emisije za približno 80%, naj bi se povečalo tudi povpraševanje po aluminijastih izdelkih. V prihodnjih desetletjih se bo svetovno povpraševanje po primarnem aluminiju povečalo za do 40%, reciklirani aluminij iz odpadkov po porabi pa se bo do leta 2050 več kot potrojil, saj bodo gospodarstva rasla, se urbanizirala in gradila svojo infrastrukturo.


Najpomembnejša gonilna sila industrije, kot so naraščajoči dohodki, naraščajoče število prebivalstva, naraščajoča urbanizacija, naraščajoče povpraševanje v industrijskih panogah, naraščajoče povpraševanje iz gradbene in prometne industrije ter naraščajoča skrb za okolje, spodbujajo rast trga aluminija po vsem svetu.Viri:

https://www.expertmarketresearch.com/reports/aluminium-market

https://www.world-aluminium.org/news-opinions/

39 views0 comments

Recent Posts

See All

"The financial world is becoming more and more digital, and this trend will dominate the future of money."

bottom of page