top of page
Search
  • Writer's picturemi-finance

Je aluminij naložba prihodnosti? (III. del)

Smo v obdobju nizkih obrestnih mer, rastočih delniških trgov ter na videz neomejene količine denarja. Vse bolj opažamo, da je večina naložbenih razredov postala draga in precenjena, a to ne velja za surovine. O aluminiju smo že pisali, danes na kratko kaj pomeni čisti aluminij.


Aluminij se v naravi nahaja v obliki oksida, kot bistveni sestavni del mnogih kamnin, ki sestavljajo zemeljsko skorjo. Aluminij je mehka in lahka kovina, ki v prisotnosti kisika hitro oksidira in ustvari tanko oksidno plast, sivega videza. Zaradi te lastnosti je korozijsko odporen, kar mu daje veliko uporabnost, k temu pripomorejo še nizka gostota, posledično majhna teža, dobra oblikovalnost, toplotna in električna prevodnost.


Čisti aluminij vsebuje od 99 do 99,8 odstotka aluminija. Višja kot je stopnja čistosti aluminija, bolj je ta obstojen proti koroziji. Za električne vodnike se uporablja aluminij 99,5, saj se zahteva dobra električna prevodnost.


Aluminij 99,8 in 99,7 se uporabljata v kemični industriji in za izdelavo kemičnih aparatov. Za razne gospodinjske predmete se uporablja aluminij čistoče 99,0.


Največjo slabost aluminija predstavljajo visoki stroški proizvodnje primarnega aluminija, zato aluminij imenujejo kar banka energije. Ravno zaradi tega se v svetu vedno bolj poudarja vrednost recikliranja aluminija, saj za proizvodnjo sekundarnega aluminija porabimo le dvajsetino energije, ki jo porabimo za pridobivanje primarnega aluminija.31 views0 comments

Recent Posts

See All

"The financial world is becoming more and more digital, and this trend will dominate the future of money."

bottom of page