top of page
Search
  • Writer's picturemi-finance

Depoziti

Updated: Aug 10, 2021

Depoziti so atraktivna oblika varčevanja, saj lahko tudi s kratkoročno vezavo sredstev varčujete po višjih obrestnih merah kot na navadnih varčevalnih ali bančnih računih.


Pri ZPS vsaka dva meseca zberejo podatke o obrestnih merah depozitov z nespremenljivo obrestno mero, ki jih banke ponujajo vsem potrošnikom. Na trgu sicer obstajajo tudi depoziti s spremenljivo obrestno mero in depoziti, ki omogočajo druge vrste bonitet kot obresti. Teh v svoj pregled ne vključijo, saj menijo, da so zaradi svoje nepreglednosti manj primerni za potrošnike.


Podatke o višini obrestnih mer zbirajo iz cenikov in informativnih izračunov, ki jih banke objavljajo na svojih spletnih straneh. Izračune privarčevanih zneskov izvajajo na podlagi predpostavk in formul, ki jih je objavila Banka Slovenije v Priporočilih o načinih obračuna obresti za posle s prebivalstvom.


V pregledu spodaj so obrestne mere za 13 mesečno vezavo glavnice v višini 10.000 €.Vir: https://www.zps.si/component/osebnefinance/primvarcevanja?action=submit&option=com_osebnefinance&view=primvarcevanja&wide=1&znesek=10000&doba_d=&doba_m=13

19 views0 comments

Recent Posts

See All

"The financial world is becoming more and more digital, and this trend will dominate the future of money."

bottom of page