top of page
 
Svetovni unikat na področju gradbeništva iz Slovaške

V začetku oktobra je podjetje Helske javnost obvestilo o zagonu proizvodne linije mavčnih plošč, ki je edina proizvodnja tovrstnih izdelkov na Slovaškem. Zahvaljujoč lastnemu razvojnemu centru podjetje nenehno preizkuša svoje izdelke in na podlagi rezultatov izboljšuje njihovo kakovost. Poleg danes že znanih tankoslojnih ometov je to drugi izdelek, ki je zaradi svojih inovativnih lastnosti dobesedno svetovni unikat.

 

»Naš cilj je bil, da dobro znani izdelek mavčne plošče z novimi funkcijami dvignemo na višjo raven v primerjavi z drugimi in ponudimo trgu točno tak material, po katerem kliče več držav po svetu. Izdelek smo ustvarili tako, da je primeren za notranje konstrukcije zgradb, ki zahtevajo večjo stopnjo toplotne izolacije in večje zahteve protipožarne zaščite.” Štefan Karabáč, COO Helske Energy Save.

105299244_3388880001131764_1995003152632
rsz_p1077178.jpg

V proizvodni hali, ki je zgrajena v industrijskem parku v Levoči, podjetje HELSKE izdeluje mavčne plošče na osnovi naravnega in sintetičnega kalcijevega sulfata hemihidrata v zmesi z drugimi dodatki, ki zagotavljajo njegov toplotnoizolacijski učinek. Ti dodatki so integrirani neposredno v jedro same plošče, hkrati pa ohranjajo standardizirano debelino (12,5 mm), težo (9,8 kg/m2) in gostoto (780 kg/m3) plošč.

 

»Na podlagi testiranja izdelkov v lastnem razvojnem centru HELSKE je bilo dokazano, da tako izdelana plošča doseže približno 3-krat boljši učinek toplotne izolacije, kar se izrazi s koeficientom toplotne prevodnosti (λ) 0,0775 W / m. To odpravlja toplotne izgube v prostorih pri prenosu toplote iz notranjosti ven.  Konstrukcije tega izdelka lahko prenesejo ogenj in zmanjšajo verjetnost prenosa skozi ploščo na druge materiale v njeni bližini.  Čas, v katerem največja vrednost sevanja ne presega 15 kW / m2, se tako poveča,« nadaljuje Š. Karabáč.

Mavčna plošča je lahko, prav tako kot druge, pritrjena na vodoravne ali navpične površine, na primer na lesene ali kovinske notranje konstrukcije. Na podlagi zgoraj navedenih lastnosti izdelek tako postane idealen material, na primer pri izvedbi nizkoenergijskih stavb.

 

Velika prednost v primerjavi z drugimi proizvodnimi podjetji je lastni oddelek za raziskave in razvoj (RnD), ki je del proizvodnega kompleksa. Podjetju tako ni treba čakati več mesecev na rezultate standardnega postopka testiranja, kot je danes običajno pri zunanjih izvajalcih. Na podlagi izmerjenih vrednosti je mogoče skoraj takoj spremeniti in prilagoditi razmerje posameznih komponent v materialih v proizvodnem procesu.

 

Trenutna mavčna plošča je glede na klasifikacijo gradbenih materialov glede požarne odpornosti v kategoriji A2. Glede na materialno sestavo plošče pa naj bi se kategorija povečala na A1, torej na vrsto izdelka, ki je primeren za izvedbo konstrukcij na evakuacijskih poteh stavb.

 

Podjetje HELSKE ne skrbi samo za kakovost končnih izdelkov, temveč tudi za delovanje celotnega proizvodnega procesa.

 

»Skrbimo, da na odpadke, ki nastanejo med proizvodnjo, gledamo tudi kot na vir in ne na nekoristnost, ki se je moramo znebiti. Zato je proizvodni postopek nastavljen tako, da se s toploto, proizvedeno iz peči, kjer se mavčne plošče eno uro trdijo in sušijo v conskem sušilniku (pri temperaturi največ 200 stopinj), ogreva tudi proizvodni in logistični del.« še dodaja Š. Karabáč.

bottom of page